Ніжне картопляне пюре з печерицями та цибулею

Картопляне пюре (або "товчонка", як його люб'язно називають у сільській місцевості) – універсальний гарнір, улюблений багатьма. Сьогодні готуємо його в особливому варіанті – з підсмаженими свіжими печерицями та ароматною цибулею. Таке пюре набуває вишуканого грибного аромату та насиченого смаку. Готуватимемо без молока та вершкового масла, тому стова ідеальна для посту та вегетаріанського меню.
Інгредієнти (на 3 порції)
- Картопля - 700 г (вже очищена)
- Печериці свіжі - 250 г
- Цибуля ріпчаста - 70 г (1 середня цибулина)
- Олія соняшникова - 60 мл
- Мускатний горіх мелений - 3 щіпки
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Цибуля зелена (для подачі) - за смаком
Приготування крок за кроком
Крок 1: Підготовка
Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Печериці бажано брати молоді та пружні. Картоплю ретельно очистіть від шкірки та промийте під проточною водою.
Крок 2: Нарізаємо картоплю
Наріжте очищену картоплю середніми скибками однакового розміру (це допоможе зваритися рівномірно). Перекладіть у каструлю.
Крок 3: Варимо картоплю
Залейте картоплю холодною чистою водою так, щоб вона лише трохи покривала скибки. Поставте каструлю на сильний вогонь та доведіть до кипіння.
Зменшіть вогонь до середнього, накрийте каструлю кришкою та варіть картоплю 30-45 хвилин, доки вона не стане абсолютно м'якою. Час залежить від сорту картоплі. Для пюре краще трохи переварити, ніж недоварити. За 10 хвилин до кінця варіння посоліть воду.
Крок 4: Готуємо цибулю
Поки картопля вариться, очистіть цибулю та дрібно поріжте її кубиками.
Крок 5: Готуємо печериці
Печериці швидко промийте під водою та обтріть паперовими рушниками насухо. Зніміть тонку шкірку з шапочек (якщо вона легко відходить). Ніжки обріжте трохи при основі, якщо потрібно. Поріжте гриби невеликими скибочками або пластинками.
Крок 6: Смажимо цибулю
У сковороді добре розігрійте соняшникову олію на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю та підсмажте її 2-3 хвилини, помішуючи, доки вона не стане м'якою та прозорою.
Крок 7: Додаємо печериці
Додайте до цибулі нарізані печериці.
Крок 8: Смажимо разом
Збільшіть вогонь до середньо-сильного. Смажте цибулю з печерицями, часто помішуючи, близько 5-7 хвилин. Спочатку гриби пустять сік, потім рідина випарується, і вони почнуть підрум'янюватися.
Під час смаження посоліть, поперчіть та додайте мелений мускатний горіх. Ці спеції чудово поєднуються з грибами.
Крок 9: Перевіряємо картоплю
Картопля готова, якщо скибки легко розламаються при натисканні виделкою або ложкою.
Крок 10: Зливаємо воду (не всю!)
Злийте воду з картоплі, але не виливайте її всю! Відлийте в окрему чашку близько 200 мл гарячого картопляного відвару – він нам знадобиться для пюре.
Крок 11: Товчемо пюре
Розімніть гарячу картоплю товкачем для пюре. Ні в якому разі не використовуйте блендер! Він зруйнує крохмальні зерна, і пюре стане клейким та "гумовими".
Поступово вливайте відкладений гарячий картопляний відвар, продовжуючи розмішувати товкачем. Додавайте стільки відвару, скільки потрібно для досягнення бажаної ніжної, кремової консистенції. Добре перемішайте до однорідності.
Крок 12: З'єднуємо пюре з грибами
Додайте до гарячого картопляного пюре всю сковороду з підсмаженими печерицями, цибулею та олією, в якій вони готувалися. Ця олія додасть пюре смаку та бажаної олійності замість вершкового масла.
Крок 13: Перемішуємо
Акуратно, але ретельно перемішайте пюре з грибами та цибулею, щоб вони рівномірно розподілилися.
Крок 14: Пюре готове!
Ваше ароматне картопляне пюре з печерицями та цибулею готове до подачі!
Крок 15: Подача як гарнір чи основна страва
Подавайте гарячим у глибоких тарілках. Воно чудово підійде як гарнір до м'яса, риби або котлет. У піст або для вегетаріанського столу це чудова ситна самостійна страва.
Крок 16: Фінальний штрих - зелень
Перед подачею присипте пюре дрібно нарізаною зеленою цибулею. Вона додає свіжості, кольору та чудово доповнює смак грибів.
Крок 17: Смакові переваги
Пюре виходить надзвичайно смачним, ніжним та дуже ароматним, незважаючи на відсутність молока та вершкового масла. Грибний смак виразний та насичений.
Крок 18: Смачного!
Приємного апетиту! Насолоджуйтесь цією простою, але дуже смачною та ситною стравою.
Професійні поради
- Для інтенсивного смаку: Додайте 1-2 зубчики часнику, дрібно порізаних, разом із цибулею на кроці 6.
- Для більш багатого смаку (не пісний варіант): Замість частини соняшникової олії можна використати вершкове масло для смаження грибів.
- Якщо немає товкача: Використовуйте звичайну виделку. Розмішуйте картоплю рухами "вгору-вниз", а не круговими, це допоможе запобігти "клейкості".
- Подача: Для елегантної подачі викладіть пюре у формочку (наприклад, невелику чашку), а потім переверніть на тарілку, щоб отримати акуратну "вежу".